Informatie: Thunderstreak

In 1995 werd de stiching PHantasy in Blue opgericht waarbij in eerste instantie een 15 tal modellen op schaal zijn nagebouwd. Voor dit project hebben wij o.a. de F-84F Thunderstreak en later de RF-84F Thunderflash gebouwd.

Na het verkrijgen van een A4 maatschets zijn we begonnen met de tekeningen, toen nog op kalk papier, en later de bouw. Aangezien het model in 1997 gepresenteerd diende te worden moesten we flink aan de bak.

De aandrijving van het model zou een turbine worden. Dit was voor die tijd erg bijzonder. In Nederland was AMT-jets de eerste leverancier van micro turbines. De jet modellen van de stichting werden allemaal voorzien van een 10 kg stuwdruk turbine, behalve de Startfighter, daarin werd een 19 kg turbine geplaatst. Het vliegen met een turbine jet was voor elke vlieger binnen de stichting een nieuwe ervaring.

 

De bouw:

De romp wilden we maken uit vezelversterkte kunststoffen. Daarvoor werd eerst een positieve mal gemaakt. Deze mal werd gemaakt van roofmate en daaroverheen werden twee lagen glasmat met epoxy gelamineerd. Na weken schuren en plamuren kon de negatieve mal worden gemaakt. Daarna werd het eerste product gemaakt.

De vleugels en stabilo’s werden van piepschuim en balsa gemaakt. Het landingsgestel werd ook zelf vervaardigd, dit keer elektrisch in plaats van lucht.

P226 (9)

 

Menke