CNC

We maakten voor het eerst kennis met de CNC machine bij  Peter Mayer. Deze had een Step Four machine gekocht en demonstreerde de machine voor ons. Ook bij Zoder Modellsport werd een CNC machine zelf gemaakt. Het programma waar in getekend werd was Corel Draw. Doordat we zelf AutoCad gebruikten sprak het ons niet echt aan.  CNC frezen was voor ons nog te ver weg om zelf een machine te maken, laat staan er mee te werken.

Lange tijd hebben we er over nagedacht, maar uiteindelijk de knoop door gehakt. Na 1 maand tekenwerk werden de eerste onderdelen besteld. De machine bestaat uit een basis frame van kokerprofiel. Met aluminium kokerprofielen en plaatmateriaal is de constructie verder opgebouwd. Er zijn lineaire geleidingen en kogelomloopspindels op de 3 assen gebruikt om een stabiele en spelingvrij system te krijgen. 3 stappenmotoren zijn gemonteerd voor de aandrijving.

Als frees-sofware is Mach3 met Lazycam gekozen. Het is een betrekkelijk eenvoudig  programma  in combinatie met een CAD tekenprogramma.

cnc (1)

Technische gegevens zijn:
Freesoppervlak

X- as 1200 mm
Y- as 600 mm
Z- as   250 mm

Freessnelheid max. 1500 mm/min
Freesspindel Kress 850 W 8000-30000 omw/min

Te frezen materialen: balsahout; triplex; hardweefsel; aluminium; roofmate

Ook kunnen we 3D frezen zoals vormen van motorkappen, cockpitkappen etc.

Voorbeelden van gefreesde onderdelen.

cnc (8)cnc (2)

cnc (7)

 cnc (6)cnc (5)

undefined